• +36-1-303-0895
  • elpeso@elpeso.t-online.hu

Gyémánt

Gyémánt

A LEGKERESETTEBB DRÁGAKŐ

A legvágyottabb drágakő, fénye ragyogó: a legfényesebb gyémántfény. 

Keménysége egyedülálló a drágakövek között, szépsége időtlen, generációk viselhetik megkopása nélkül. A gyémánt különleges tulajdonságai a keletkezésének körülményeivel függ össze.

A gyémánt anyaga elemi szén. A föld felszínének közelében lévő légköri nyomáson grafit képződik. A gyémánt a föld mélyebb rétegeiben kristályosodik ki. A gyémánt kristályok képződéséhez szén jelenléte, körülbelül 1300 Celsius fok és megközelítőleg 70.000 Atm nyomás szükséges. Ezek a körülmények a Föld köpenyében 130-200 km mélységben találhatóak.

A gyémántok a vulkáni kitörések során a vulkáni kürtőkön keresztül utaznak a felszínre. A kürtők fölé emelkedő vulkáni dombok a hosszú földtörténeti idő során elmállanak, patakocskák, folyók, néha nagyon messzire elszállítják és az ősi folyamok üledékekén lerakják.

Érdekesség, hogy nagyon hosszú ideig nem találták meg a gyémántot tartalmazó kürtőket, az elsődleges lelőhelyeket. India, Borneó, Brazília bányászai is az úgynevezett másodlagos lelőhely hordalékából nyerték ki a gyémántot. Gyémántot tartalmazó kürtőt Dél-Afrikában az 1870-es évek után találtak először. Ettől az időponttól számítjuk a modern gyémánt bányászatot.

VISSZA